Zen





La jumătate de oră de mers cu mașina din Sibiu, după un drum cu serpentine și văi de plai mioritic în adevăratul sens al cuvântului (deși, în ultima vreme au apărut cam multe hoteluri pentru gustul meu) parchezi mașina pe ultimul loc înspre buza pădurii și o iei la picior. După vreo 50 de metri, se face o cărare la dreapta, marcată cu cruce. Dacă pășești pe ea, ești în altă lume.

Am avut nevoie de vreo câteva drumuri ca să îmi dau seama, că, pe cărăruia asta, de fapt, mergi în paralel cu drumul forestier aflat 5 metri mai sus. Cu toate astea, zgomotele motoarelor sunt estompate de pădure. Treci prin apa pâraielor ce susură din munte. Traversezi pe pietre (și uneori pe trunchiuri de copac) un pârâu mai mare. Din luminișuri, vezi că drumul te duce tot mai sus. Inti în poiană urcând pieptiș, cu grohotișul de pe pantă alunecându-ți de sub tălpile bocancilor. Te odihnești în poiană, lângă stâncile prăvălite printre ierburi sau în mijloc, acolo unde sunt marcajele.
 
Apoi urci. Pieptiș la început, până ieși din poiană, mai lin după aceea, când treci pe lângă stână, pe lângă pâlcurile de brazi sub care primăvara se face un covor mov de brândușe. După vreo oră de mers, după ce peisajul s-a deschis sub tine și te uiți de ceva vreme la Sibiu și la culmile din jur, ajungi în șaua de munte dincolo de care se întinde golul alpin. Nu mai sunt brazi, doar iarbă de munte și ceva jnepeniș. Vântul e rece și taie, șuierând prin orificiile bețelor de drumeție ca un fluierat. Iar în jur vezi numai culmi, domoale, specifice Carpaților, din Munții Lotrului, Cindrel și, mai departe, din munții Făgăraș. Mai mergi vreo 15 minute până la stânca ce iese în afară peste munte, te așezi pe piatră și acolo ești zen.

Nu știu de câte ori am făcut drumul acesta. L-aș mai face de cel puțin tot atâtea ori. Fiindcă simpla amintire a locului mă ajută să uit de tot ce e stresant și în neregulă în jurul meu. Și fiindcă e atât de aproape de casă. 


Publicat în:

Popular posts from this blog

Solenoid, a patra dimensiune

Scented memories 4- Eviscerate

Provence